Sık Sorulan Sorular
Aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.
- Cpanel lisansım ne zaman aktif olacak ?
Satın aldığınız cpanel lisansınız ödemeniz onaylandıktan sonra otomatik olarak aktif olacaktır.
- WHM ne demek?
WHM (Web Host Manager), web host yöneticisi olarak bilinen bir yazılım olarak kısaca tanımlanabilir. cPanel kontrol panelinin iki arayüzü bulunmaktadır. Standart hosting kontrolü için cPAnel , sunucu yani root yönetimi ve reselller yönetimi için WHM kontrol paneli bulunmaktadır. Bu şekilde yönetim dahada kolay olmaktadır.
- Cpanel lisansımı iptal edip iade alabilir miyim ?
Lisans aktivasyon işlemi sadece bir kere yapılabilir. Satın alınan lisanslar başkasına satılamaz veya devir edilemez. Elektronik ortamda gerçekleştirilen lisans aktivasyonu geri dönülemez bir işlemdir, bu halde aktive edilen lisanslar için iade veya değişim yapılamaz.
- Lisansımı sunucuma nasıl yüklerim ?
Bunun için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz. /usr/local/cpanel/cpkeyclt veya /usr/local/cpanel/cpkeyclt –update
- Lisansımı yükseltebilirmiyim ?
Evet , paneliniz üzerinden veya satış temsilcilerimiz ile görüşerek lisansınızda yükseltme yapabilirsiniz.
- Cpanel nedir ?
cPanel kullanıcılarına kolay kullanım sunan ve bir çok sunucu bileşeni ile uyumlu çalışan linux alt yapı destekli VPS , VDS ve Dedicated sunucu lisans türü bulunan lisanslı sunucu kontrol panelidir. Bir diğer adı ile hosting kontrol otomasyonudur. cPanel’in hem sanal sunucu hemde fiziksel sunucu olarak iki tür lisansı bulunmaktadır.
- Hangi lisans türü "Sanal Sunucu ( VPS )" veya "Bulut Sunucu" için uygundur ?
CLOUD ile belirtilen lisans türleri sanallaştırılmış sunucular için uygundur.
- Hangi lisans türü "Fiziksel Sunucu ( Dedicated ) " için uygundur ?
METAL ile belirtilen lisans türleri dedicated sunucular için uygundur. Minumum CPANEL PREMİER METAL 100 lisans türü satın alınabilmektedir.
Genel Açıklamalar
Genel olarak cPanel olarak adlandırılan WHM/CPANEL, sitelerin barındırılmasında Linux tabanlı çalışan bir kontrol paneldir. Şu anda Linux server kullanıcılarının da en çok tercih ettiği bu panel WHM adıyla ana yönetim panel ve cPanel adıyla da alt yönetim paneli sunmaktadır. Bu panel ile bayiler tüm müşterilerini WHM üzerinden yönetebiliyorken, kullanıcılar ayrı bir panel olan cPanel sistemi ile domain bazlı bir yönetime sahip olabilmektedir. Ayrıca reseller hizmeti ile hostmaster’ın yetkisinden daha düşük ama domain yönetme yetkilerine sahip bayi yetkileri de ayarlanabilmektedir. Cpanel lisanslı bir yazılımdır ve cpanel lisans hizmeti satın almanız gerekmektedir. Cpanel lisans fiyatları cpanel firması tarafından belirlenmektedir. Sayfamız üzerinden cpanel lisans fiyatları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Mail takibi, MySQL takibi, DNS yönetimi ile Hosting yöneticilerinin en çok ihtiyaç duyduğu gereksinimleri basit ve hızlı bir arayüzle sağlayan cPanel, son kullanıcıların bile bir sunucuyu yönetebilmesine imkan sağlayabilmektedir. Türkçe dahil bir çok dil seçeneğine sahip olan cPanel ile restore ve backup işlemlerini otomatik yapabilirsiniz. Sitelerinizi güvenliklerinin yanında olası yazılımsal açıklardan oluşacak veya kullanıcı hatası olacak durumlarda daha önceden alınan yedeğinize anında geri dönebilirsiniz. Sürekli güncellenen cPanel, hem güvenlik, hem kullanım, hem de performans açısından sektörünün en iyilerindendir. 2018 yılında CPanel’in kurumsal sahiplerinin değişmesi nedeniyle yeni kurumsal kimlik cPanel lisanslama politikasını da değiştirmiştir. Bu politika gereği cPanel lisanslarını önceden tek bir lisanslama ile yapan firma şu anda lisansları kademelendirmiş ve bu kademelerin her birisi için de aşağıdaki sistemi devreye almıştır. Buna göre; Admin adıyla yayınladığı lisanslama ile 5 domaine kadar izin veriyorken, pro lisans ile 30, premier lisans ile de 100 domain barındırılmasına izin vermektedir. 100 domainden sonrası için de her domain için dolar bazında ek ücretler talep etmektedir.